Svijet
StoryEditor

Coca-Cola uklanja kontroverzni sastojak iz svojih napitaka

06. Svibanj 2014.

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola planira do kraja ove godine izbaciti kontroverzni sastojak iz nekih od svojih brendiranih pića.

Bromirano biljno ulje ili BVO nalazi se u voćnim i sportskim napitcima Coca-Cole kao što su Fanta i Powerade. Ono će biti zamijenjeno, jer je jedan element tog aditiva pronađen u usporivačima plamena.

Konkurentska tvrtka Pepsi već je prošle godine uklonila tu kemikaliju iz Gatorade sportskih napitaka. Glasnogovornik Pepsija kazao je da kompanija planira prestati koristiti BVO te da aktivno radi na tome da ga uklone iz ostalih portfelja proizvoda.

Po riječima medicinskih istraživača klinike Mayo, prekomjerna konzumacija gaziranih napitaka koji sadrže BVO povezana je s negativnim učincima na zdravlje, poput gubitka pamćenja te problema s kožom i živcima.

BVO je isključen s liste sigurnih sastojaka hrane američke Agencije za hranu i lijekove još 1970. godine. Međutim, kompanije za proizvodnju pića mogu koristiti BVO u malim količinama.

Odluka Coca-Cole o uklanjanju BVO-a iz pića odražava rastući trend među kompanijama o ponovnom razmatranju određenih praksi zbog pritiska javnosti.

Kampanju protiv upotrebe BVO–a započela je tinejdžerica iz Mississippija Sarah Kavanagh. Njezinu internetsku peticiju na Change.org o uklanjaju BVO-a iz napitaka potpisalo je više tisuća ljudi.

25. travanj 2024 07:34