Svijet
StoryEditor

Corbyn razmatra bezuvjetni temeljni dohodak za britanske građane

10. Kolovoz 2016.

Jeremy Corbyn, lider britanskih Laburista i štovatelj Karla Marxa, u intervjuu za Huffington Post kaže da pažljivo razmatra ideju uvođenja bezuvjetnog temeljnog dohotka za britanske građane o čemu razgovara s britanskim "rizničarem u sjeni" i laburističkim kolegom Johnom McDonnellom.

- Ja to instinktivno promatram zajedno s Johnom i radujem se prilici da o tome raspravljam s kolegama u Norveškoj jer mi moramo misliti radikalno o tome kako uspostaviti pravednije i jednakije  društvo u Britaniji, mi moramo razviti političke smjernice s kojima ćemo to postići - kaže gorljivi ljevičar prema kojem svijet ide u "apsolutno pogrešnom smjeru s rastućom nejednakošću kad govorimo o prilikama u  zajednicama ili siromašnim obiteljima".

- To se mora promijeniti i to će se promijenit - rekao je.

Corbyn ističe da ideja temeljnog dohotka zahtjeva temeljito promišljanje i da prije donošenja odluke o svemu želi popričati sa što širim krugom stranačkih kolega.

- Ja mogu vidjeti privlačnost (ideje) u naslovima, ali se ne želim tome predati dok nismo dobili priliku za krajnje ozbiljno i krajnje pažljivo razmatranje jer bi to bila velika, velika promjena u socijalnoj politici. To je nešto oko čega bih ja na ozbiljan razgovor pozvao čitavu stranku i čitav pokret.

Pobornici bezuvjetnog temeljnog dohotka u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje traže da nacionalne vlade odrede iznos koji pokriva osnovne životne troškove, odnosno osigurava minimalni životni standard neovisno o zaposlenju. Ljudi bi i dalje radili ukoliko žele više, no ne bi trebali brinuti o egzistenciji.

Ideja bezuvjetnog prihoda u posljednjim godinama uživa rastuću popularnost, a pilot projekti sa svrhom istraživanja njene održivosti su najavljeni u Norveškoj, Finskoj, Kanadi i Nizozemskoj.

26. travanj 2024 08:42