Svijet
StoryEditor

Čović: Dayton nije ponudio cjeloviti sustav zaštite naroda u BiH, svi smo izgubili

09. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Na današnjoj konferenciji "Europska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ glavna tema razgovora je bio razvojni put BiH od sporazuma kojim je okončan rat do, sasvim je izvjesno, ne tako skore integracije u Europsku uniju (EU).

Dayton je BiH ostavio kao ‘čardak ni na nebu ni na zemlji‘, a komplicirana administrativna organizacija kojom se politički korektno nastojalo ugoditi zavađenim nacijama dovela je do potpune paralize i nefunkcionalnosti države. Na konferenciju u organizaciji petoro hrvatskih eurozastupnika su se, uz brojne EU uglednike, inicijalno odazvala i sva tri člana Predsjedništva BiH: Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, ali se potonji u zadnji čas ispričao zbog bolesti.

- Želimo poslati snažnu poruku da moramo učiniti sve kako bismo pomogli BiH u provođenju institucionalnih reformi – poručio je Andrej Plenković, potpredsjednik odbora za vanjske poslove EP-a, otvarajući konferenciju, dodavši kako ne smije biti dilema o cjelovitosti države i jednakopravnosti naroda koji u njoj žive.

Tonino Picula, čelnik delegacije EP-a za odnose s BiH, je pak naglasio da je Daytonski sporazum pobjeda diplomacije nad ratom, ali kasna i skupa.

- Za razliku od prije 20 godina, danas iz bosanskog susjedstva dolazi samo potpora – izjavio je.

- Dayton nije mogao ponuditi cjeloviti sustav zaštite naroda u BiH, netko je dobio više, netko manje, a generalno smo svi puno izgubili – kazao je Čović, napomenuvši kako svi moraju biti spremni na konsenzus ako žele ubrzati put prema EU.

Uvjeren je da će reformski koraci poboljšati stanje u državi, ubrzati put prema eurointegracijama kojem nema alternative, a poseban naglasak stavio na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda. Hrvate je istaknuo kao narod u najnepovoljnijem položaju što je već u više navrata viđeno.

- To blokira pozitivne procese i potresa same temelje na kojima sustav počiva i mora biti riješeno ako želimo promišljati europsku budućnost BiH, federalizam je jedini mogući okvir – rekao je.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini se optimistično osvrnula na razdoblje od potpisivanja sporazuma ustvrdivši kako se puno toga promijenilo nabolje. Pohvalila je BiH za napredak ali i naglasila da Dayton ne može biti dugoročno rješenje jer kao takav nije ni zamišljen.

- Trenutna politička klima u Europi ne pomaže jer nas muče strahovi i sumnje, ali naša kultura je izgrađena na otvorenosti i to moramo upamtiti teškim trenucima. Nema ništa loše u čuvanju nacionalnog identiteta, sve dok on ne odvlači pažnju od važnijih tema poput gospodarstva i dobrobiti građana BiH – izjavila je, poručivši kako vjeruje u europsku budućnost BiH.

16. travanj 2024 08:04