Svijet
StoryEditor

Dalić: Iznimno visoki dug ove će godine doseći 80 posto BDP-a

10. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Od početka godine pod nadzorom smo Bruxellesa zbog prekomjernog deficita, ali s obzirom na to da imamo i prekomjerne makroekonomske neravnoteže - zahtijeva se poseban nadzor. Europska komisija objavila je prvo izvješće o mjerama koje je Hrvatska poduzela kako bi ih ispravila.

Od Vlade se traži da ubrzaju reformu javne uprave i restrukturiranje poduzeća u državnom vlasništvu. Komisija navodi da su ‘nezgrapno‘ poslovno okruženje i niska efikasnost javne uprave, uključujući pravosuđe prepoznati kako glavne zapreke za konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. 

‘Iznimno visoki dug ove će godine doseći 80 posto BDP-a. Koliko dugo još Hrvatska može izdržati s ovakvim trendovima. Ono što najviše zabrinjava je to što se ne vide mjere koje se poduzimaju da bi se takvi trendovi spriječili‘, kazala je Martina Dalić u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan.

Predstavnici Instituta za javnu upravu imaju značajne primjedbe na vladinu Strategiju do 2020. ‘Taj cijeli dokument je kao nekakav ‘čardak ni na nebu ni na zemlji‘ i on će biti donesen na ovaj ili onaj način. Mislimo da bi trebalo upozoriti donositelje političkih odluka da je sad prilika da se ulože dodatni napori i da se dođe do što kvalitetnijeg dokumenta‘,  izjavio je prof. dr. Ivan Koprić. 

24. travanj 2024 00:55