Svijet
StoryEditor

Datum početka pregovora Srbija neće dobiti ove godine

27. Kolovoz 2012.

Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a bit će objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Novom Sadu izvjestitelj Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Kacin je nakon susreta s predsjednikom Skupštine Vojvodine Istvanom Pasztorom ocijenio da je Vojvodina ‘najveći argument‘ Srbije na njezinu putu ka EU.U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Bruxellesu Kacin je rekao da je to ‘suluda ideja‘ i istaknuo da, ako već duži niz godina ured mogu imati srbijanski gradovi Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina, naglasivši svoje mišljenje da je vrijeme da se smire emocije i na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.

-To se odnosi i na Kosovo - rekao je Kacin koji očekuje da nova vlast u Srbiji neće na taj problem gledati s povijesno emotivnog stajališta jer pored političkog bitan je i gospodarski faktor. To je - jedini pravi put za stabilnost na Blakanu - ukazao je Kacin.On je podsjetio da je EU značajno povećala stredstva fondova za Srbiju i da je više od polovice ukupnih sredstava usmjerenih zapadnom Balkanu u fondovima EU-a namijenjeno Srbiji. -Siguran sam da će Vojvodina znati aktivirati ta sredstva, ali se bojim da drugi dijelovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje tih sredstava - rekao je.Kacinov domaćin u Novom Sadu Istvan Pasztor je rekao da je proteklih tjedana bilo najava da pitanje Vojvodine treba internacionalizirati, čemu se on protivi. -Za mene je ta riječ sadržajno problematična. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizirati, jer se ono ne može sakritiM - kazao je Pasztor, dodajući da je s Kacinom upravo razgovarao i o odlukama Ustavnog suda Srbije.

04. svibanj 2024 03:50