Svijet
StoryEditor

David Cameron povećava nadzor nad internet komunikacijama?

13. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

David Cameron, premijer Velike Britanije, je nakon masovnog ubojstva u Tunisu 26. lipnja natuknuo moguće postroženje kontrole nad elektroničkim komunikacijama.

Novi zakon bi natjerao privatne kompanije koje se bave komunikacijama da predaju ključeve enkripcije državnim tijelima, omogućivši im da pregledavaju sve digitalne podatke razmijenjene između dvije osobe putem interneta. Ova legislacija bi išla unatoč činjenici da država sudskim nalogom može doći do potrebnih podataka za određene korisnike.

Vodeći stručnjaci informatičkih tehnologija su stvorili svoj izvještaj o implikacijama takvih propisa. Podrazumjevajući da je teže hakirati jednu bazu podataka nego birati među dvije, napisali su:

- Kada bi organi vlasti dobili takve ključeve koji garantiraju pristup svemu, napadač koji je dobio pristup tim ključevima bi uživao istu privilegiju.

Independent podsjeća kako je tim znanstvenika s MIT-a pomogao pri zaustavljanju slične legislacije prije približno dvadeset godina, u počecima interneta. Prema njihovom izvještaju od 26 stranica:

- Pored tehničkih teškoća, mogućnosti globalnog sustava pristupa privatnim podacima povlači teška pitanja o tome na koji način bi se bavilo takvim podacima, te o mehanizmima uz pomoć kojih bi se osiguralo poštovanje ljudskih prava i zakona.

Dakako, terorizam je iznimno značajan problem današnjice, ali iskače pitanje o opravdanosti takvih mjera. Daljnji izdaci su potrebni da bi se osigurala sigurnost takvih podataka od potencijalnih hakera. Posljedice bi postale nezamislive u slučaju da se strana država domogne tih ključeva. No, ne samo da su sigurnosni rizici golemi, zlouporaba od strane legitimnih vlasti bi mogla postati problem.

Nema sumnje da bi se u konačnici taj propis mogao koristiti u svrhe špijuniranja vlastitih građana. Budući da su sloboda izražavanja i mišljenja jedni od najvažnijih temelja civilizacije kakvu poznajemo, važno je odgovoriti na pitanje jesmo li spremni riskirati ju radi ovakvog problema. Je li ovo korak bliže autoritarnoj, tiranskoj i policijskoj državi? Zanimljivo je i primjetiti da je David Cameron iznio slične planove sredinom siječnja ove godine, povodom masakra u Parizu.

24. travanj 2024 21:48