Svijet
StoryEditor

Dieselgate: EU razočaran odnosom Volkswagena prema potrošačima koji su kupili vozila s kontroverznim softverom

22. Veljača 2017.

Povjerenica Europske unije za zaštitu potrošača poručila je u razgovoru za europske medije da je razočarana što Volkswagen nije spreman dati financijsku odštetu potrošačima koji su kupili njegov dizelski automobil s ugrađenim softverom za krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova.

- Moj optimizam kopni od listopada prošle godine kada sam vrlo jasno kazala što želim da Volkswagen učini, kazala je, početkom tjedna u razgovoru za europski informativni portal EUobserver, Vera Jourova.

Naknada za neugodnosti

Jourova traži VW-a ‘džentlmensku gestu‘ prema 8,5 milijuna Europljana koji su kupili sporne automobile.

- Naknadu za neugodnosti, nešto poput produljenog jamstvenog razdoblja za motor ili nešto slično, pojasnila je povjerenica EU za pravosuđe i zaštitu potrošača.

U utorak su se navršila 522 dana otkada je javnost doznala da je njemačka grupa Volkswagen obmanula vlasti nezakonitim uređajima zahvaljujući kojima je automobil na službenom testiranju ispuštao manje štetnih plinova.

>>>Italija kaznila Volkswagen s pet milijuna eura zbog prijevare na eko-testovima

Jourova se tri puta sastala s predstavnicima Volkswagena - posljednji puta 6. veljače s izvršnim direktorom VW-a Matthiasom Muellerom.

- I još nisam dobila ništa što bi nalikovalo jasnom i konkretnom odgovoru. Obavijestila sam gospodina Muellera da sam razočarana njihovim odnosom prema nefinancijskoj naknadi i još se nadam promjeni nabolje, kazala je češka političarka.

Napomenula je da ne raspolaže značajnim ovlastima da zatraži ‘nešto konkretnije‘.

Tijela za zaštitu potrošača u pojedinim zemljama imaju ovlasti poduzimati pravne korake koji bi mogli rezultirati financijskom naknadom, naglasila je Jourova. Njemačka se kompanija bitno drugačije odnosi prema kupcima u SAD-u, kojima su već pristali isplatiti financijsku naknadu.

Financijsko opterećenje

Prošlog je tjedna američki sud preliminarno odobrio nagodbu VW-a i vlasnika približno 75 tisuća automobila marke VW, Porsche i Audi s trolitarskim motorom. Ovisno o modelu, vlasnicima će biti isplaćeno između 6.656 i 15.237 eura.

Prethodno su se već nagodili s vlasnicima automobila s dvolitarskim motorom koji će dobiti od 4.600 do 9000 eura. U Europi je pritom spornim softverom opremljeno znatno više automobila nego u SAD-u - čak 17 puta više od američkih 482 tisuća, napominje EUobserver.

>>>Volkswagen zbog spora prekida proizvodnju najpopularnijeg modela Golfa

Prošlog je ljeta Mueller kazao da bi isplata sličnih odšteta u Europi ‘previše opteretila‘ Volkswagen. Da bi, primjerice, svaki potrošač u Europi čiji je automobil opremljen spornim softverom dobio po 4.600 eura, Volkswagen bi u tu svrhu trebao rezervirati 39,1 milijardu eura.

- Riječ je o važnoj europskoj kompaniji koja zapošljava 600 tisuća ljudi. Ne nastupam kao Volkswagenova odvjetnica, ali moram sagledati stvari i iz te perspektive, složila se Jourova.

Europi nedostaje jedinstveni sud koji bi donio presudu o naknadi za sve potrošače u Europi, zaključila je.

25. travanj 2024 08:19