Svijet
StoryEditor

Diplomatska nekretnina u New Yorku vrijedna ‘najviše po broju nula s kojima se piše‘

22. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Više od 107 milijuna kuna vrijedne su diplomatske nekretnine bivše države koje su, u postupku sukcesije, pripale Hrvatskoj, no taj iznos nije konačan jer u njega nije, primjerice, ubrojena vrijednost stana na prestižnoj njujorškoj adresi koju će države sljednice SFRJ prodati, a novac podijeliti među sobom.

Uz veleposlanstvo u Bonnu, upravo je spomenutu rezidenciju bivše SFRJ na Park Avenue u New Yorku ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić navela na ovotjednoj sjednici Vlade kao jedan od najznačajnijih objekata koji je nekad koristila jugoslavenska diplomacija, kazavši da je plan da ti objekti budu prodani i novac raspodijeljen, piše Novilist.hrPremijer Zoran Milanović ustvrdio je, pak, kako je zgrada u New Yorku vrijedna s više aspekata, ‘a najviše po broju nula s kojima se piše‘.

O koliko je doista nula riječ, međutim, zasad se ne zna jer, kako doznaje Novi list, službena procjena nekretnine još ne postoji. No, kada je prije godinu dana američki list New York Post ‘otkrio‘ stan koji već dva desetljeća zjapi prazan, procijenili su da je, bez obzira na katastrofalno stanje unutrašnjosti, vrijedan oko 20 milijuna dolara. Ako bi bio prodan za taj iznos, Hrvatskoj bi, prema neslužbenim procjenama, pripalo oko pet milijuna dolara.

Hrvatska je, inače, dosad preuzela deset diplomatskih nekretnina bivše države, ukupne vrijednosti 14,3 milijuna dolara, odnosno oko 81,5 milijuna kuna. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova napominju da treba uložiti dosta novca u njihovu obnovu da bi mogli biti korišteni. Zato će, nakon što se Hrvatska uknjiži kao vlasnik, Vlada odlučiti što s tim nekretninama, hoće li biti prodane, iznajmljene ili će u njih biti useljena hrvatska diplomacija. Premijer je, podsjetimo, na sjednici Vlade već najavio da bi se možda od te imovine, koju očito nećemo svu koristiti, mogla financirati kupnja onoga što nam treba, primjerice, u Bruxellesu.

26. travanj 2024 14:30