Svijet
StoryEditor

Do 2016. i Beograd dobiva svoju Ikeu?

24. Travanj 2015.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali priopćio je u petak da su gradske vlasti izdale lokacijsku dozvolu za gradnju robne kuće Ikea, ocijenivši da bi ona mogla biti izgrađena do kraja 2016. godine.

Memorandum o suradnji srbijanske vlade, Grada Beograda i Ikee, koja bi trebala rezultirati gradnjom robne kuće, potpisan je u listopadu 2014. godine, premda se o ulaganjima poznate švedske tvrtke govori već gotovo pola desetljeća.

Prema ranijim najavama poslovodstva za jugoistočnu Europu švedski proizvođač u Srbiji kani izgraditi pet robnih kuća uz ulaganje 250 do 300 milijuna eura.

Robna kuća Ikea trebala bi biti izgrađena uz autocestu na ulazu u Beograd iz smjera Niša, ali specijalizirani internetski portal Beobuild ističe da prije početka tog projekta treba ispuniti dosta uvjeta kako bi gradnja uopće mogla početi.

Desetak kilometara jugoistočno od Beograda Ikea je pribavila zemljište od 26,2 hektara, ali se on nalazi iza naplatne postaje Bubanj potok na autocesti pa će biti nužno usuglasiti komunalno i infrastrukturno opremanje lokacije jer je zbog gradnje obilaznice oko Beograda predviđeno premještanje postaje za naplatu cestarine.

"Trenutno se pozicija građevinske parcele novog centra nalazi iza naplatne postaje, što je svakako neprihvaljivo za investitora, međutim tu se računalo na gradske planove", objavio je portal Beobuild.

"Tek nakon premještanja naplatne rampe bit će moguć pristup ovom objektu bez dodatnih troškova, a investitor naglašava da gradnja ne može početi dok nadležni ne naprave konkretne korake na tom planu. U tom smislu, ta investicija je vezana i uz neke javne projekte, što možda može opet usporiti realizaciju", tvrdi specijalizirani portal Beobuild u povodu izdavanja lokacijske dozvole za robnu kuću Ikea u Beogradu.

Planirano je da taj objekt bude otvoren krajem 2016. godine i da se zaposli 300 radnika.

26. travanj 2024 18:28