Svijet
StoryEditor

Do 2030. otvorit će se milijun ‘zelenih poslova‘ u Kini, EU i SAD-u

31. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Stručnjaci očekuju kako će se do 2030. godine u Kini, Europskoj uniji i SAD-u otvoriti milijun novih ‘zelenih poslova‘ ukoliko se svi budu držali trenutnih obećanja vezanih uz obuzdavanje globalnog zatopljenja.

Tri navedene regije su odgovorne za više od polovice ukupne emisije stakleničkih plinova, stoga su njihove politike ključne za kreiranje novog globalnog klimatskog dogovora, koji bi trebao biti dovršen na UN-ovoj konferenciji u Parizu u prosincu ove godine.

Ukoliko Kina, EU i SAD uspiju do 2050. godine energiju proizvoditi iz obnovljivih izvora, kreirat će se više od tri milijuna poslova, a dodatno će uštedjeti ukupno 520 milijardi dolara godišnje – iznos koji se troši na uvoz fosilnih goriva. Europa će, ukoliko provede svoj klimatski plan koji govori da će do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 40 posto, na razinu iz 1990. godine, uštedjeti 33 milijarde dolara na uvozu fosilnih goriva. SAD planiraju smanjiti emisiju za 26 do 28 posto. Tvrdnje su to iz studije koju je proveo NewClimate institut.

Međutim, nerealno je očekivati da će ciljevi zaista biti ispunjeni u predviđenom roku – osim nekih iznimki:

- Danska planira u potpunosti odbaciti korištenje fosilnih goriva, Švedska je blizu ostvarenja cilja, a Njemačka planira do 2050. godine 80 posto energije prikupljati iz obnovljivih izvora – objašnjava Niklas Hoehne iz Thomson Reuters fondacije, koautor studije.

Znanstvenici upozoravaju da će povećanje globalne temperature za daljnjih dva stupnja celzija dovesti do katastrofalnih klimatskih promjena.

26. travanj 2024 18:01