Svijet
StoryEditor

Dobit američkih naftnih divova Exxona i Chevrona oštro pala

02. Studeni 2015.

Zbog pada cijena nafte za više od 50 posto u proteklih godinu dana, američki naftni divovi Exxon i Chevron zabilježili su u trećem tromjesečju oštar pad dobiti.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u trećem tromjesečju za 47 posto, na 4,24 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,07 milijardi dolara.

Posljedica je to pada cijena nafte na svjetskim tržištima za više od 50 posto zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, prvenstveno kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u petak, zarada Exxona od istraživanja i proizvodnje nafte pala je s lanjskih 5,1 na 1,4 milijarde dolara.

S druge strane, dobit kompanije od prerade nafte gotovo se udvostručila u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši 2 milijarde dolara. Naime, zbog oštrog pada cijena ‘crnog zlata‘, sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva.

Unatoč padu zarade, Exxon je u poslovnom izvješće poručio da neće smanjivati investicije u ovoj godini niti ima potrebe za restrukturiranjem.

S druge strane, drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron najavio je smanjenje investicija i ukidanje oko 10 posto radnih mjesta.

Chevron je u petak izvijestio kako je u proteklom kvartalu zabilježio dobit od 2,04 milijarde dolara, dok je lani u istom razdoblju ostvario zaradu od 5,59 milijardi dolara.

Zbog toga je poslovodstvo te kompanije najavilo smanjenje proračuna za projekte u idućoj godini za 25 posto, na 25 do 28 milijardi dolara.

Tvrtka procjenjuje da će i u 2017. i 2018. godini smanjiti troškove, a najavila je i ukidanje između 6.000 i 7.000 radnih mjesta.

Unatoč oštrom padu dobiti, rezultati i Exxona i Chevrona bolji su nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, pa su u petak cijene dionica tih naftnih divova na Wall Streetu porasle.

24. travanj 2024 19:36