Svijet
StoryEditor

Dobit OMV-a skliznula 29 posto na 321 milijun eura

13. Kolovoz 2013.

Iznenađujuće snažni rezultati odjela prerade i prodaje amortizirali su neočekivano snažan pad temeljne dobiti austrijske naftne i plinske grupe OMV u drugom tromjesečju.

OMV je u utorak objavio da su na njegove rezultate nepovoljno utjecali smanjeni obujam prodaje i niže cijene sirove nafte, slabi dolar i otpisi, uglavnom u segmentu istraživanja i proizvodnje na koji je fokusiran.

Poput konkurencije, i austrijsku kompaniju pogađa pad europske potražnje. U najnovijem poslovnom izvješću priopćili su da im je temeljna operativna dobit (čisti CCS EBIT) smanjena za 15 posto, na 733 milijuna eura. Temeljna neto dobit kliznula je 29 posto, na 321 milijun eura.

Po navodima OMV-a, dobit im je pogodio smanjeni obujam prodaje u Libiji, Velikoj Britaniji i na Novom Zelandu, te skok troškova istraživanja za čak 72 posto, na 98 milijuna eura, u prvom redu zbog otpisa dugova u Tunisu i Velikoj Britaniji i pojačane seizmičke aktivnosti u Norveškoj.

Odjel istraživanja i proizvodnje, koji su počeli širiti, ostvario je pak razočaravajuće rezultate, kao i odjel plina i električne struje, dok je odjel za preradu i prodaju povećao temeljnu dobit za 24 posto.

Aktivnosti prodaje, uključujući benzinske stanice koje je počeo porodavati, dale su po navodima kompanije snažan doprinos rezultatima zahvaljujući boljim troškovnim pozicijama i višim maloprodajnim maržama.

25. travanj 2024 12:01