Svijet
StoryEditor

Dok europarlamentarci određuju kvote, Bob Geldof i finski premijer otvaraju vrata doma izbjeglicama

05. Rujan 2015.
Piše:
Ato Markin

I dok europolitičari ‘mudruju‘ kako i koliko će svaka euro zemlja primiti migranata, neki političari i svjetske zvijezde voljni su udomiti one koji su sve izgubili

Tako je Bob Geldof, ‘osnivač‘ Band Aida s kojim je prikupio sredstva za gladne u Etiopiji, u petak poručio kako mu je namjera udomiti četiri izbjegličke obitelji.

- Moja supruga Jeanne i ja smo spremni odmah u naš dom u Kentu, na jugoistoku Engleske, primiti tri obitelji te još jednu obitelj u našem stanu u Londonu, poručio je irski glazbenik.

Posebnu ogorčenost neuspjehom europske politike iskazao je nakon što je vidio fotografije malenog Aylana, pronađenog mrtvog na turskoj plaži.

- Ta je "sramota" odraz neuspjeha politika europskih vlada.

Dan kasnije, u subotu, javnosti se obratio finski premijer Juha Sipila poručivši da će ponuditi svoju kuću izbjeglicama. Sipila je kazao da se njegova kuća u Kempeleu, na sjeveru Finske, sada malo koristi te da će u njoj smjestiti tražitelje azila od početka iduće godine.  

- Svi bismo se trebali pogledati u zrcalo i upitati se kako možemo pomoći, poručio je premijer.

Na kraju podsjećamo kako je Europska komisija danas objavila prijedlog nacrta za raspodjelu 120.0000 migranata i izbjeglica iz Grčke, Mađarske i Italije. Prema tom prijedlogu Hrvatska će primiti 1064 izbjeglice. To je znatno manje od nešto više od tri tisuće prema ranijim planovima.

20. travanj 2024 01:02