Svijet
StoryEditor

Dolar oslabio nakon višednevne uzlazne putanje

08. Srpanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,1 posto.

Na azijskim se burzama oprezno trguje već drugi dan jer ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije uoči sezone objava poslovnih izvješća kompanija za drugo tromjesečje. Zbog toga su jučer pali i burzovni indeksi na Wall Streetu.

Na mnogim se svjetskim tržištima cijene dionica kreću na rekordnim razinama, što se zahvaljuje naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava, posebice američkog. Međutim, taj rast nije tako snažan da bi opravdao rekordne razine cijena dionica. Stoga se ulagači nadaju da će potvrdu za te razine pronaći u poslovnim rezultatima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Neki se nadaju i rastu prosječne zarade po dvoznamenkastim stopama, što nije zabilježeno još od trećeg tromjesečja 2011. godine.

Samsung je, međutim, jutros poručio kako bi njegova dobit u proteklom tromjesečju mogla biti oko 25 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ipak, cijena dionice tog južnokorejskog diva porasla je jutros 0,6 posto. To je samo blagi oporavak cijene, nakon oštrog pada u posljednjih mjesec dana jer se očekivao oštar pad zarade kompanije, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio, nakon što je nekoliko dana bio u uzlaznoj putanji.

Njegov rast posljednjih dana potaknuli su dobri podaci iz američkog gospodarstva, što je oživjelo špekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla povećati ključne kamate prije nego što se prognoziralo. No, te su špekulacije splasnule.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 101,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,15 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3585 na 1,3605 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je na 138,50 jena, dok se jučer u ovo doba kretao oko 138,70 jena.

25. travanj 2024 00:48