Svijet
StoryEditor

Dolar se nakon prošlotjednog pada stabilizirao

28. Listopad 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nadoknadivši velik dio prošlotjednog gubitka, što se zahvaljuje novom rekordu na Wall Streetu i uvjerenju ulagača da američki Fed neće mijenjati monetarnu politiku do iduće godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Prošloga je tjedna taj indeks potonuo 1,1 posto zbog strahovanja ulagača da će kineska središnja banka zaoštriti monetarnu politiku kako bi zauzdala inflaciju i riskantno kreditiranje. A ulagači se plaše da bi stezanje monetarne politike usporilo rast kreditiranja, a time i gospodarstva.

S druge strane, tržišta podržava uvjerenje da će čelnici američke središnje banke na ovotjednoj sjednici ostaviti monetarnu politiku nepromijenjenu.

Prekid rada američkih saveznih službi početkom listopada, što je bila posljedica dugotrajne rasprave u Kongresu o proračunu, vjerojatno je usporila rast bruto domaćeg proizvoda SAD-a u četvrtom tromjesečju.

Zbog toga se očekuje da će Fed odgoditi odluku o smanjenju poticajnih mjera najvjerojatnije do ožujka, dok demokrati i republikanci ne postignu trajni dogovor o proračunu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Zahvaljujući tome, u petak je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, što je ohrabrilo azijske ulagače.

 - Tržišta se oporavljaju nakon oštrog pada u petak, no ne očekujem znatniji rast cijena dionica zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u Kini - kaže Kenichi Hirano, strateg u tvrtki Tachibana Securities.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao, nakon što je prošloga tjedna u odnosu na euro potonuo na najnižu raznu od studenoga 2011. godine.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3795 dolara, dok je u petak dosegnuo i 1,3833 dolara, najvišu razinu u dvije godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara dosegnula je 97,65 jena, dok je u petak iznosila 97,40 jena.

I euro je ojačao prema ‘japancu‘ pa mu je tečaj porastao sa 134,45 jena, koliko je iznosio u petak, na 134,75 jena.

Nakon što je u petak porasla za 75 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 20-ak centi, na 97,65 dolara po barelu.

24. travanj 2024 20:09