Svijet
StoryEditor

Dolar se oporavlja nakon oštrog pada

17. Rujan 2013.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči početka dvodnevne sjednice američkog Feda

.Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 1 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i Singapuru ojačali su oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na azijskim burzama jutros vlada oprez jer večeras počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji već mjesecima signaliziraju da bi mogli početi smanjivati programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, ako se gospodarska situacija nastavi poboljšavati.

„Trgovanje je mirno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije prije odluke Feda“, kaže Kenichi Hirano, strateg u tvrtki Tachibana Securities.

Premda podaci pokazuju da se rast američkog gospodarstva posljednjih mjeseci usporava, analitičari očekuju rez poticajnih mjera. No, ne tako oštar kao što se još nedavno mislilo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed smanjiti programe kupnje obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, za 10 milijardi.

A na valutnim se tržištima dolar jutros ponešto oporavio u odnosu na euro, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3335 dolara, dok je jučer u ovo doba dosegnuo 1,3382 dolara, najvišu razinu u gotovo tri tjedna.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara skliznula je s jučerašnjih 99,35 na 99,15 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 132,20 jena.

Nakon što je u petak pala za 1,6 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 80-ak centi, na 105,70 dolara po barelu.

16. travanj 2024 16:50