Svijet
StoryEditor

Dolar ulagačima najsigurnija opcija pred mogući napad na Siriju

28. Kolovoz 2013.

Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema jenu i švicarskom franku jer su ulagači ocijenili da je ulaganje u američku valutu najsigurnija opcija, s obzirom na rizik vojne akcije Zapada u Siriji.

Dolar je tako prema jenu ojačao 0,62 posto, na 97,61 jen, nakon što je dan ranije oslabio za oko 1,5 posto, što je bio njegov najveći dnevni gubitak u odnosu na japansku valutu od 11. lipnja. Američka je valuta bila u plusu i prema franku, i to 0,4 posto, i njome se trgovalo po 92,07 centima.

I euro je bio na dobitku prema jenu, ojačavši 0,1 posto, na 130,03 jena. Prema dolaru jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,53 posto, te se njome trgovalo po 1,3320 dolara.

Stratezi napominju da je japanska valuta oslabila nakon što je viceguverner japanske središnje banke (BOJ) Kikuo Iwata kazao da će BOJ nastaviti s provedbom popustljive monetarne politike sve dok se inflacija ne stabilizira na razini od dva posto.

U fokusu ulagača sve su izglednije vojne akcije Sjedinjenih Država sa saveznicima na ciljeve u Siriji, a čini se da je pitanje dana kada bi se mogle dogoditi, kao kazna zbog korištenja kemijskog oružja, za što smatraju odgovornom vladu predsjednika Bašara al-Asada.

"Jen i švicarski franak podupire potražnja za sigurnim utočištima obzirom na događanja u Siriji. Držim ipak da će dolar preuzeti dominantnu ulogu među valutama koje ulagači smatraju sigurnim utočištima i općenito dobivati na vrijednosti, čak i prema jenu i franku", tumači Ian Stannard, čelnik europskog odjela valutne strategije u Morgan Stanleyu.

Euro bi se pak po ocjeni analitičara u vodećoj globalnoj banci Citi mogao naći pod pritiskom ako američka središnja banka Fed odluči smanjiti monetarne poticaje, jer bi se zbog toga pogoršali monetarni uvjeti na globalnoj razini, porasli bi troškovi financiranja na periferiji eurozone a štete bi trpio i tek započeti oporavak u gospodarstvu eurozone.

Na financijskim tržištima ulagači su i dalje na oprezu također zbog najnovije političke krize u Italiji.

S obzirom na pojačanu nesklonost ulagača riziku u nestabilnim vremenima, većim pritiscima danas su ponovno bile izložene i valute poput australskog i novozelandskog dolara.

05. svibanj 2024 21:48