Svijet
StoryEditor

Doživjeli smo najtopliji zabilježeni lipanj, kao i najtopliju godinu dosad

21. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Tri respektabilne organizacije – Japanka meteorološka agencija (JMA), NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) – su, svaka zasebno, došle do istih zaključaka: ovogodišnji lipanj je najtopliji lipanj zabilježen do danas.

Podaci NASA-e i JMA-a su dostupni od kraja prošlog tjedna, a NOAA je svoje zaključke objavila u ponedjeljak ujutro. Agencija je otkrila kako je prva polovica ove godine najtoplija dosad zabilježena, što navodi na zaključak kako će 2015. godina biti toplija od prethodne. Prosječna temperatura mora i kopna je za 0,85 °C viša od prosjeka za to razdoblje. Za situaciju je djelomično zaslužan i klimatski fenomen El Nino, čije se jačanje očekuje u kasnom ljetu i na jesen.

Lipanj je, uz ožujak i svibanj, treći mjesec ove godine koji je nadmašio dosadašnji toplinski rekord. Prosječne globalne temperature na kopnenim površinama su 1,26 °C više od prosjeka dvadesetog stoljeća. Tako je ovogodišnji lipanj ‘pobijedio‘ dosadašnjeg rekordera po visokim temperaturama – lipanj 2012.

Toplinski val zahvatio je zapad SAD-a, sjever Južne Amerike, nekoliko regija središnje i zapadne Afrike, središnju Aziju, područje istočno od Kaspijskog jezera te dijelove jugoistočne Azije. Hladniji lipanj zabilježen je samo na zapadu Grenlanda te u nekim dijelovima Indije i Kine. Osjetno hladniji lipanj od prosjeka zabilježen je na sjeveru Pakistana.

Lipanjska temperatura oceana je za 0,74 °C iznad prosjeka dvadesetog stoljeća, a znanstvenici upozoravaju kako je zagrijavanje oceana doseglo točku u kojoj je nezaustavljivo. Znanstvenici objašnjavaju kako će se posljedice ovakvog rasta temperatura osjećati još stoljećima – čak i kada bi se u ovom trenutku potpunosti zaustavila emisija stakleničkih plinova.

18. travanj 2024 07:04