Svijet
StoryEditor

Draghi upozorio na dezintegraciju, pozvao na redistribuciju i pravednost u EU

15. Rujan 2016.

Potraga za bogatstvom i moći ostavlja dijelove europskog društva iza sebe, a europskom projektu prijeti rizik ukoliko se dobrobiti integracije ne podijele, izjavio je guverner Europske središnje banke u ovotjednom, za njega rijetkom političkom osvrtu.

Pozivajući na pravednost, redistribuciju i umjerenost Mario Draghi je upozorio da bi jedinstveno tržište moglo ostati nedovršenim zbog fragmentacije društva, što je "potencijalno najopasnija opcija" jer može voditi do preokreta u procesu integracije.

- Mi više pažnje moramo posvetiti redistribucijskim aspektima integracije. Ja ne mislim da ćemo imati značajan napredak u smislu otvaranja tržišta i natjecanja ako Europa ne posluša zahtjeve onih koje je društvo izgrađeno na potrazi za bogatstvom i moći ostavilo iza sebe – rekao je guverner u talijanskom gradu Tridentu.

- Posljednje rasprave o poreznoj pravednosti i Europskom fondu za nezaposlenost, o profesionalnim mirovinskim fondovima i drugi projekti s istim idealističkim ciljevima, redom idu u tom smjeru.

Reuters piše da je Draghi "u strastvenoj obrani Europe" ocijenio kako je daljnja integracija nužna na područjima zaštite okoliša, migracije, obrane i sigurnosti čak i ako pojedina područja političkog djelovanja treba ostaviti nacionalnim jurisdikcijama, ali i da takva integracija mora biti povezana s neposrednim brigama ljudi ili se doticati pitanja od europskog i globalnog značaja. Ukoliko se jedinstveno tržište ostavi nedovršenim i ne uspije u očuvanju slobode i pravednosti, nacionalne granice će u konačnici biti obnovljene, što je opasnost za otvoreno društvo, upozorio je šef ECB-a ususret sutrašnjem skupu europskih lidera u Bratislavi na kojem će se u klimi rastućeg populizma razgovarati o budućnosti EU nakon Brexita.

20. travanj 2024 04:20