Svijet
StoryEditor

Drugi negativni tjedan za Dow Jones u ovoj godini

25. Ožujak 2012.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i klizanja eurozone u recesiju, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, čime je prekinut gotovo neprestani rast burzovnih indeksa od početka godine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,2 posto, na 13.080 bodova, a S&P 500 indeks 0,5 posto, na 1.397 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 3.067 bodova. Za S&P i Dow Jones indeks bio je tek drugi negativan tjedan u ovoj godini, ali i najveći tjedni pad u posljednja tri mjeseca.

Taj je pad posljedica naznaka slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava. U kineskom industrijskom sektoru u ožujku je aktivnost pala peti mjesec zaredom, što je samo jedna u nizu naznaka slabljenja drugog po veličini svjetskog gospodarstva.Nedavno je kineska vlada smanjila procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s 8 na 7,5 posto.U eurozoni su, pak, aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u ožujku zabilježile najgoru izvedbu u posljednja tri, odnosno četiri mjeseca. Posebice je zabrinuo neočekivano oštar pad industrijske aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj, najvećim gospodarstvima eurozone, pa je sve jasnije da gospodarstvo tog 17-članog bloka klizi u recesiju.S obzirom da je Japan u recesiji, da je eurozona vjerojatno neće izbjeći te da se rast kineskog gospodarstva usporava, na tržištu je najvažnije pitanje može li se uspon cijena nastaviti.Cijene dionica na svjetskim burzama neprestano su rasle od početka godine, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva i ublažavanju strahovanja od širenja europske dužničke krize. U tom je razdoblju S&P 500 indeks porastao oko 11 posto, dosegnuvši najviše razine u četiri godine.„Uspon cijena od početka godine nije održiv, pa je tržištu potreban predah. Cijene bi mogle pasti između 3 i 5 posto i još uvijek bi bile u kontekstu poboljšanja u američkom gospodarstvu, a potom bi mogle ponovno porasti“, kaže Terry Morris, portfelj menadžer u fondu National Penn Investors Trust Company.Usporavanje rasta kineskog gospodarstva moglo bi izazvati pad potražnje za sirovinama, jer je Kina najveći svjetski potrošač metala. Stoga su prošloga tjedna pod najvećim pritiskom bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru.I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,87 posto, na 5.854 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27 posto, na 6.995 bodova, a pariški CAC 3,29 posto, na 3.476 bodova.Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,2 posto, na 10.011 bodova.

19. travanj 2024 00:40