Svijet
StoryEditor

Državna pomoć za posrnulog automobilskog diva

09. Siječanj 2013.

Francuska vlada u ponedjeljak je formalno od Europske komisije zatražila odobrenje plana spašavanja financijskog ogranka problemima pritisnutog automobilskog diva PSA Peugeot Citroena, piše u srijedu francuski dnevnik Les Echos.

Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia prošli je mjesec kazao da je pomoć Banque PSA Finance (BSF) u početku bila prikazana kao pomoć u financiranju za potrebe zajmodavnih aktivnosti koja ne bi zahtijevala dopuštenje EK, što je uobičajeno kada se radi o državnoj pomoći.

Dodao je kako je Komisija zaključila da je sedam milijardi eura vrijedno državno kreditno jamstvo ipak pomoć u restrukturiranju, pa je odlučila od francuskih vlasti tražiti da pošalju zahtjev za odobrenjem.

Sporazum o spašavanju morat će razmotriti europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja i u roku od dva mjeseca izdati odobrenje, piše Les Echos.

-To je normalni postupak. Nakon što je francuski parlament 30. prosinca izglasao odluku o državnom jamstvu za zajam BSF-u, prije konačnog odobrenja mora biti izdano ono privremeno, i to u roku od najviše dva mjeseca-, kazao je glasnogovornik Peugeota.

Zeleno svjetlo Bruxellesa moglo bi biti uvjetovano dodatnim ustupcima Peugeota, uključujući i intenziviranje planova o smanjenju broja zaposlenih, kojim je već predviđeno minimalno 8.000 otkaza, piše nadalje francuski dnevni list.

-Što se tiče ustupaka, nema ništa novog u odnosu na ono što je najavljeno prošle godine-, pojašnjava glasnogovornik.

Povod navedenom planu spašavanja bila je odluka rejting agencije Moody‘s iz listopada o snižavanju kreditnog rejtinga Peugeotu, zbog čega su ojačali strahovi i da bi rejting njegova financijskog ogranka BSF-a također mogao biti snižen u kategoriju ‘bezvrijedan‘.

Peugeot je u srijedu odvojeno izvijestio o padu prodaje vozila na svjetskom tržištu u 2012. za 16,5 posto. Među glavnim razlozima oštrog pada u tom automobilskom divu navode pad potražnje u dugom pogođenim zemljama južne Europe i obustavu poslovnih aktivnosti u Iranu.

-Južna Europa u kojoj je PSA Peugeot Citroen snažno prisutan najteže je pogođena, pri čemu je u Francuskoj prodaja pala za 13,3 posto, u Španjolskoj za 14,9 posto a u Italiji za 20,9 posto- stoji u priopćenju te automobilske grupe.

23. travanj 2024 14:55