Svijet
StoryEditor

Dvije članice Pussy Riota u bijegu

27. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

Dvije članice ruske punk skupine Pussy Riot pobjegle su iz zemlje. Ondje im je, naime, suđeno zbog održavanja prosvjednog koncerta protiv predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi.

Vijest o bijegu najprije je objavljena na Twitteru. Zatim ju je agenciji Reuters potvrdio suprug jedne od članica. One su sada izvan dosega ruske policije, rekao je, u zemlji koja s Rusijom nema sporazum o izručenju.Mislim da strane države neće surađivati s Rusijom u ovom slučaju. Već su iznijele kritičko stajalište prema presudi pa me to ne zabrinjava. Ostalih 15-ak članica ostaje u Rusiji i sigurno će nastaviti djelovati i boriti se za poništenje presude, rekao je Piotr Verzilov, suprug osuđene Nadežde Tolokonikove.

Podsjetimo, tri su djevojke 17. kolovoza osuđene na dvije godine zatvora zbog huliganstva potaknutog vjerskom mržnjom jer su u moskovskoj crkvi Krista Spasitelja održale prosvjedni koncert protiv ruskog predsjednika Putina. Tada su Majku Božju zamolile da ga uzme k sebi.

Skupina je stekla mnogobrojne pristaše, a zbog presude se prosvjedovalo u Moskvi i svim većim europskim gradovima. Očekuje se da će odvjetnice osuđenih djevojaka sljedeći tjedan podnijeti žalbu na presudu. Za to vrijeme odbjegle članice kontroverzne skupine, prema informacijama s Twittera, u inozemstvu novače feministice za pripremu novih akcija.

05. svibanj 2024 10:47