Svijet
StoryEditor

EBRD očekuje rast BDP-a od 1 posto

04. Prosinac 2012.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku u 2013. optimistično očekuje rast BDP-a po stopi višoj od 1 posto, no vrlo je lako moguće da će se ta prognoza revidirati s obzirom na visok rizik negativnog utjecaja krize na sastavnice BDP-a, rekao je danas Peter Sanfey iz Ureda glavnog ekonomista EBRD-a.

Na predstavljanju EBRD-ova Trasition Reporta za 2012. godinu, Sanfey je kazao da prioritet Republici Hrvatskoj u idućoj godini treba biti provedba reformi nužnih da se potakne gospodarski rast i gospodarstvo pripremi za članstvo u EU.

Uz ostalo, to podrazumijeva jačanje institucionalnih kapaciteta za apsorpciju sredstava iz EU fondova te jačanje konkurentnosti gospodarstva kroz fleksibilizaciju tržišta rada i olakšavanja poslovanja poduzetnika, kao i poboljšanja discipline plaćanja javnih poduzeća.

Također, kazao je, u 2013. Hrvatska treba dodatno ojačati regionalnu povezanost u energetskom sektoru u smislu stvaranja efektivne distribucijske i transmisijske mreže.

Pozitivan signal da je vlast spremna na smanjenje javnog sektora, dodao je, trebala bi pak 2013. poslati planirana privatizacija u financijskom sektoru (HPB i Croatia osiguranje). Sanfey je ukratko predstavio i rezultate analize koja ukazuje na blisku povezanost povjerenja potrošača i varijabli koje utječu na kretanje BDP-a.

Trenutno depresivno raspoloženje potrošača u Hrvatskoj ne ukazuje na skori gospodarski oporavak, ali ulazak u EU mogao bi donijeti pozitivne korake u tom smislu, zaključio je Sanfey.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai najavila je pak skoro donošenje EBRD-ove strategije za Hrvatsku za razdoblje od 2013. do 2015. godine kada će ta banka, procjenjuje se, za projekte u Hrvatskoj osigurati 200 do 300 milijuna eura godišnje.

EBRD bi tim sredstvima podupirao, među ostalim, projekte podrške ekonomskom oporavku i rastu, kao i projekte restrukturiranja javnih usluga i njihove komercijalizacije (HŽ, Hrvatska pošta i slično). Ove je godine EBRD u Hrvatsku plasirao ukupno 262 milijuna eura, a kao najveći projekt Hargitai je izdvojila nedavno potpisani sindicirani kredit Atlantic grupi.

25. travanj 2024 13:40