Svijet
StoryEditor

EBRD u Istanbulu o gospodarskim izazovima u regiji

05. Svibanj 2013.

Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), koja se krajem idućega tjedna održava u Turskoj, u fokusu će biti gospodarski izazovi regije u kojoj banka djeluje te načini oživljavanja gospodarskog rasta, izvijestili su iz EBRD-a.

Godišnja skupština održat će se 10. i 11. svibnja u Istanbulu, po prvi puta izvan tradicionalne EBRD-ove regije djelovanja koju čine postkomunističke zemlje Europe.

Fokus zasjedanja bit će na gospodarskim izazovima regije koja se proteže od Europe do Sjeverne Afrike, gdje je banka sada vrlo aktivna, te na načinima ponovne uspostave rasta kroz tehnološke i financijske inovacije, povećanje konkurentnosti, podržavanje dinamičnim malih i srednjih tvrtki te poboljšanje mogućnosti za ostvarivanje poduzetničkog talenta.

Među ostalima, na tom će skupu govoriti turski premijer Recep Erdogan, politički lideri iz četiriju arapskih država koje razvijaju demokraciju, a u kojima EBRD sada investira, zatim guverneri i menadžment EBRD-a, te poznati stručnjaci iz regije u kojoj banka posluje, kao i iz država koje su njezini dioničari.

Tijekom godišnje skupštine EBRD će objaviti i najnovije gospodarske procjene za regiju, uključujući južni i istočni Mediteran. A kako kriza u eurozoni nastavlja utjecati na gospodarstva u kojima djeluje EBRD, dok je pristup financiranju i dalje ograničen, banka je i u 2012. godini investirala rekordni iznos, kao i u doba krize - ukupno 8,9 milijardi eura u dosad najveći broj projekata, njih 393.

- EBRD će pojačati nastojanja da pomogne malim i srednjim kompanijama diljem regije u osiguravanju boljeg pristupa financiranju te da povećaju prekograničnu suradnju. U razdoblju nastavljenog slabog gospodarskog rasta posebice je važno za regiju da provede važne strukturne reforme. EBRD će u tom nastojanju poduprijeti regiju - izjavio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

EBRD je utemeljen 1991. godine kako bi pomogao postkomunističkim državama na njihovom putu prema demokraciji i tržišnoj ekonomiji. Banka je aktivna u 34 države, nakon što je lani počela investirati i Egipat, Jordan, Maroko i Tunis, a u prosincu je njezinim članom postalo i Kosovo.

20. travanj 2024 04:38