Svijet
StoryEditor

ECB i BoE zadržale kamatne stope na važećoj razini

08. Ožujak 2012.

Europska središnja banka zadržala je u četvrtak ključne kamatne stope na važećoj razini od jedan posto kako bi procijenila učinak dosadašnjih mjera potpore posustalom gospodarstvu eurozone a istu je odluku odvojeno donijela i britanska središnja banka.

ECB je zadržao kamatne stope na važećoj razini od jedan posto treći mjesec zaredom a 74 ekonomista koje je anketirao Reuters predviđa da ih neće mijenjati do gotovo sredine 2013.

Gospodarstvo eurozone stabiliziralo se proteklih mjeseci, dijelom i zahvaljujući ECB-ovoj blažoj monetarnoj politici i programu jeftinih trogodišnjih kredita za banke, putem kojih je središnja monetarna institucija eurozone u financijski sustav ubrizgala tisuću milijardi eura na aukcijama u prosincu i veljači.

Pozornost je sada usmjerena na redovnu konferenciju za novinstvo predsjednika ECB-a Marija Draghija koji će predstaviti ažurirane ekonomske prognoze. U fokusu je utjecaj 20-postotnog skoka cijena nafte na inflaciju.

Odvojeno je i britanska središnja banka BoE u četvrtak zadržala kamatne stope na rekordno niskoj razini od 0,5 posto, na kojoj se nalaze već treću godinu zaredom.

Članovi odbora za monetarnu politiku ujedno su glasali protiv povećanja vrijednosti programa monetarnih poticaja za gospodarstvo, koja iznosi 325 milijardi funti (511 milijardi dolara), nakon što je u veljači povećana za dodatnih 50 milijardi funti. Banka nije izdala priopćenje u kojem objašnjava svoju odluku. Zapisnik sa sastanka bit će objavljen 21. ožujka.

20. travanj 2024 16:00