Svijet
StoryEditor

ECB predstavio novu novčanicu od 50 eura

05. Srpanj 2016.

Europska središnja banka u utorak je predstavila novu novčanicu od 50 eura koja će pomoći u suzbijanju prijevara i, kako kažu, potvrditi predanost središnjice gotovom novcu nakon odluke da se do 2018. godine iz opticaja povuku kriminalcima, špekulantima, ali i radišnim Nijemcima omiljene novčanice od 500 eura.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=f_UhfYKORm8[/embed] Novčanica ima transparentni prozor i holografski portret feničke princeze iz grčke mitologije po kojoj je kontinent Europa dobio ime. Krasi je i takozvani "smaragdni broj" koji ovisno o kutu gledanja mijenja boju iz zelene prema plavoj.

euro1

- Vrhunske značajke sigurnosti pomažu štiti naš novac - napisao je u izjavi za medije član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

euro2

Dužnosnici ECB su od 2013. godine plasirali nove inačice novčanica od pet, 10 i 20 eura, a upravo obnovljena je najkorištenija i ima udio od 45 posto u ukupnom broju eura u opticaju, navodi AFP.

Građani nove banknote mogu očekivati oko travnja iduće godine, nakon što se softver u brojnim bankomatima ili aparatima za kupnju novčanicama osvježi za njihovo prepoznavanje.

euro5

27. travanj 2024 01:34