Svijet
StoryEditor

ECB: Ultra jeftini zajmovi bankama služe za financiranje realnog gospodarstva

14. Ožujak 2016.

Europska središnja banka najnoviji je set poticajnih mjera uvela prije svega zato da banke potakne na veće kreditiranje kućanstava i kompanija, poručio je u ponedjeljak dužnosnik ECB-a Francois Villeroy de Galhau.

Cilj novih ECB-ovih ultra jeftinih zajmova bankama, najavljenih prošlog tjedna u sklopu šireg paketa poticajnih monetarnih mjera, nije kompenzirati im troškove negativnih kamatnih stopa na depozite kod središnje banke, već ih potaknuti na veće kreditiranje, kazao je Villeroy, ujedno guverner francuske središnje banke.

- Naš je prioritet, i to smo naglasili, financiranje realnog gospodarstva, kazao je Villeroy predstavljajući rezultate poslovanja francuske središnje banke u 2015. godini.

Važan je korak u istom smjeru i ECB-ova odluka da pored državnih obveznica počne kupovati i korporativne obveznice, napomenuo je.

U sklopu paketa novih mjera iz ECB-a su na prošlotjednoj redovnoj sjednici najavili uvođenje četiri nove runde ciljanih dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO II), s rokovima dospijeća od po četiri godine, počevši od lipnja 2016. godine., podsjeća Reuters. Te kredite odobravat će uz ključnu kamatnu stopu, koja je sada spuštena na nula posto, s tim da će popuste uživati aktivniji zajmodavci.

- Banka koja je vrlo aktivna u kreditiranju realnog gospodarstva može dobiti više zajmova od onih koje se fokusiraju na druge aktivnosti, poručio je čelnik ECB-a Mario Draghi u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu nakon objave odluke o monetarnoj politici.

06. svibanj 2024 17:10