Svijet
StoryEditor

Egipatski nemiri i štrajkovi u Libiji podižu cijene nafte

19. Kolovoz 2013.

Cijene nafte i danas je na međunarodnim tržištima podupirala pojačana zabrinutost za opskrbu zbog smanjenog libijskog izvoza i nasilnih prosvjeda u Egiptu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte neznatno porasla, na 110,5 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 107,26 dolara. 

Libijska proizvodnja i izvoz nafte osjetno su smanjeni zbog nereda i štrajkova. Izvoz se tako spustio na najnižu razinu od građanskog rata u 2011. godini, iako je najveća rafinerija iznova počela izvoziti neke naftne derivate.

Nemiri u Egiptu potpiruju pak strah za tranzit nafte kroz Sueski kanal. Egipat nije veliki naftni proizvođač ali ulagači se pribojavaju širenja nemira na susjedne zemlje u regiji.

"Krvoproliće i nemiri u Egiptu i oštećena opskrba naftom iz Libije podupiru cijene nafte", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Investitori tragaju i za signalima kada će američka središnja banka početi smanjivati program stimulativnih mjera koji je protekle tri godine podupirao cijene imovine, poput nafte. Zapisnik sa prošlog sastanka središnje američke banke koji će biti objavljen u srijedu mogao bi dati neke naznake o početku ukidanja programa, što bi moglo potaknuti jačanje dolara.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,8 dolara, što znači da je bila neznatno niža nego prethodnog trgovinskog dana.

19. travanj 2024 13:19