Svijet
StoryEditor

EK će predložiti suspenziju kohezijskih fondova Mađarskoj

21. Veljača 2012.

Takozvani ‘six-pack’ novih fiskalnih pravila Europske unije dogovoren u prosincu prošle godine svoje vatreno krštenje doživjet će u Mađarskoj.

Za tu će zemlju, saznaje portal EuraActiv, Europska komisija  22. veljače predložiti suspenziju udjela kohezijskih fondova j kao sankciju zbog nepoduzimanja mjera za smanjivanje prevelikog deficita. Prema spomenutom ugovoru članice moraju držati proračunski deficit ispod tri posto i javni dug ispod 60 posto, uvjeti kojima u principu nitko ne udovoljava u Uniji trenutno.

Ipak, Mađarska prema mišljenju Komisije ne poduzima dovoljno, ili ništa, u tom smislu i k tome je u tihom ratu s Unijom u cjelini zbog reforme mađarskog ustava koja nije najbolje prihvaćena u Bruxellesu.  Od zemalja koje se nađu u EDP-u (Execessive Deficit Prcedure, procedura za preveliki deficit) zahtjeva se polaganje depozita u visini 0,2 posto BDP-a i poduzimanje adekvatnih mjera, a u slučaju nepoštivanja procedure taj se depozit pretvara u naplaćenu globu.

Komisija će stoga u srijedu prvi put od donošenja novih pravila igre predložiti Vijeću suspenziju kohezijskih fondova Mađarskoj, nakon ocjene da ta zemlja nije poduzela nikakve efikasne mjere za smanjnjenje deficita. Suspenzija bi na snagu trebala stupiti prvog dana sljedeće godine, što Mađarskoj daje vremena za ispravljanje ‘nesporazuma’, tvrde u Komisiji, i izbjegavanje kazne, što je uostalom i smisao EDP-a.  

18. travanj 2024 13:19