Svijet
StoryEditor

EK dala zeleno svjetlo za spašavanje Dexije

28. Prosinac 2012.

Europska komisija u petak je dala zeleno svjetlo planu za spašavanje posrnule banke Dexia, uključujući i 5,5 milijardi eura vrijedne injekcije kapitala od Belgije i Francuske.

Taj nekoć najveći svjetski zajmodavac bit će tako gotovo u potpunosti nacionaliziran, pri čemu će veliki dio njegovog zaduživanja biti poduprt jamstvima Belgije, Francuske i Luksemburga.

-Kako je predviđeno našim propisima, odobreni plan jamči potpunu opravdanost nastavljenog prisustva određenih dijelova Dexija Grupe na tržištima, bez da se na umjetni način održava na životu neuspješni poslovni model, te jamči da su poremećaji u tržišnom natjecanju prozišli iz dodjeljene joj pomoći - minimalizirani-kazao je povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

-Tim planom su troškovi poreznih obveznika svedeni na razine koje su nužne isključivo za potrebe provedbe postupka kontrolirane likvidacije- dodao je.

Dexijini dioničari prošli su tjedan prihvatili da će Francuska i Belgija biti vlasnici gotovo 96 posto grupe kako bi se spriječila njezina hitna likvidacija koja bi, kako su upozorili članovi upravnog odbora, izazvala finacijske potrese diljem Europe, poput onih koje je prouzročio kolaps Lehman Brothersa.

Nakon izdvajanja njezina poslovanja, uključujući ono s građanima i upravljanje imovinom, Dexia će biti portfelj obveznica i nenaplaćenih zajmova, koju će na životu održavati pomoć države.

06. svibanj 2024 04:33