Svijet
StoryEditor

EK danas donosi ekonomsku prognozu za Hrvatsku. Hoće li biti pozitivna?

05. Svibanj 2015.
Piše:
liderhrt

Europska komisija danas objavljuje proljetne ekonomske prognoze za sve zemlje članice, pa tako i Hrvatsku.

Prognoze koje Bruxelles objavljuje triput na godinu uključuju podatke o BDP-u, zaposlenosti odnosno nezaposlenosti, javnom dugu, prekomjernom deficitu ili inflaciji.

Prije tri mjeseca u zimskim prognozama, Komisija je za našu zemlju najavila spor i blag, ali ipak - izlazak iz recesije.

Hrvatska je od siječnja prošle godine i u postupku prekomejrnog deficita, pa svaki, i najmanji postotak rasta, ima posebnu težinu. Tako je u veljači, u zadnjim, zimskim prognozama, Komisija predvidjela rast u svim zemljama članicama: najmanji u Hrvatskoj, od svega 0,2 posto; a najveći u Irskoj, od 3,5 posto.

Povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici izjavio je tada da je prošla godina bila šesta godina recesije za Hrvatsku.

- Mi vidimo da će Hrvatska, kao i ostale europske zemlje u ovoj godini rasti, ali taj rast će biti jako slab i jako spor, svega 0,2 posto u ovoj, i 1 posto u idućoj godini. Rast će početi dogodine, s pojačanim investicijama, kojima se nadamo, a to su i Europski fondovi - kazao je Moscovici.

Što će reći Moscovici danas, saznat ćemo oko podneva.

24. travanj 2024 10:10