Svijet
StoryEditor

EK odobrila državnu pomoć bugarskim bankama

30. Lipanj 2014.

Europska komisija objavila je danas da je odobrila državnu pomoć koju se Bugarska sprema osigurati financijskom sustavu radi jačanja likvidnosti nakon prošlotjedne navale na šaltere dviju velikih banaka.

Bruxelles je jučer odobrio kredit od 3,3 milijarde leva (1,69 milijardi eura) za pomoć bankama koje su se po mišljenju bugarskih vlasti našle na udaru zavjere usmjerene na destabilizaciju bankovnog sustava.

"Komisija je zaključila da je državna pomoć implicirana odredbom o kreditu razmjerna i primjerena potrebi da se osigura dovoljna likvidnost u bankovnom sustavu u konkretnim okolnostima", stoji u priopćenju.

U Bruxellesu pritom ističu da je bugarski bankovni sustav u osnovi zdrav.

"Dobro je kapitaliziran a razina likvidnosti visoka je u usporedbi s onom u slučnim sustavima u drugim zemljama", dodaje se.

"Iz preventivnih razloga Bugarska je poduzela tu mjeru kako bi dodatno povećala likvidnost i osigurala svoj financijski sustav", dodaje se.

Prošlog tjedna bugarska središnja banka preuzela je kontrolu nad Corpbankom nakon što su njezini klijenti požurili povući ušteđevinu, potaknuti telefonskim pozivima i elektronskim porukama.

U međuvremenu se sa sličnim problemima suočila i First Investment Bank.

Iz središnje banke upozorili su da je posrijedi pokušaj da se zemlja destabilizira napadom na bankovni sustav.

"Proteklih je dana bilo pokušaja destabilizacije države organiziranim napadom na bugarske banke bez ikakvog razloga", priopćili su iz središnje banke.

Pozvali su sve državne institucije da surađuju na zaštiti financijske stabilnosti i da poduzmu pravne korake kako bi se spriječilo širenje "neistinitih i zlonamjernih glasina" o zdravlju bugarskih banaka.

Tijekom vikenda bugarske su vlasti uhitile pet osoba osumnjičenih za sudjelovanje u toj zavjeri.

26. travanj 2024 13:00