Svijet
StoryEditor

EK protiv zaštitne ograde između Mađarske i Hrvatske

04. Rujan 2015.
Piše:
liderhrt

Svaka zemlja članica EU-a ima pravo odlučiti kako će štiti vanjske granice, ali podizanje zaštitne ograde između Mađarske i Hrvatske u najmanju ruku bilo bi nepoželjno, odgovorila je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud na novinarsko pitanje bi li Mađarska prekršila neki od europskih propisa ako izgradi zaštitnu ogradu prema Hrvatskoj.

Dodala je da je granica između Mađarske i Hrvatske vanjska granica Schengena, ali Hrvatska je članica EU-a i kandidat za schengenski prostor. Rješenje nije u podizanju ograda između dvije članice, rekla je.

Što se tiče najave o eventualnoj gradnji zida i na granici s RH, premijer zoran Milanović rekao je da njegov kolega Orban ima čudna stajališta.

Podsjetimo, jučer je kao mogućnost gradnju zaštitne ograde duž granice s Hrvatskom spomenuo mađarski premijer Viktor Orban. Naime, ako bi izbjeglice samo zaobišle ogradu na srbijansko-mađarskoj granici na način da uđu u Hrvatsku i ponovno krenu ulaziti u Mađarsku, Orban je rekao da će u tom slučaju Mađarska nastaviti graditi zid duž cijele granice s Hrvatskom.

07. svibanj 2024 09:40