Svijet
StoryEditor

‘Epidemije će u narednih 30 godina ubiti 10 milijuna ljudi‘

16. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Forbes je 3. lipnja održao četvrti po redu Filantropski samit. U panel diskusiji koja se bavila pitanjem što je točno pošlo po zlu u globalnom pokušaju rješavanja epidemije ebole sudjelovao je i Bill Gates.

Gatesova poanta je da prilikom sljedeće epidemije ebole ne bi trebalo paničariti:

- Unatoč svim pogreškama koje su se dogodile posljednji put, sada smo bolje pripremljeni, svjesniji smo i imamo uspješnija sredstva za suzbijanje epidemije. Ipak, trebali bismo se više brinuti oko budućih epidemija koje su zaraznije od ebole i koje se šire zrakom, a ne tjelesnim tekućinama – izjavio je.

Gates je također pokušao upozoriti na pitanje pripremljenosti SAD-a na takve prijetnje:

- Što je važnije? Imati pripravnu vojsku ili pripravno medicinsko osoblje? Epidemije će u narednih 30 godina potencijalno ubiti 10 milijuna ljudi, bez obzira na to hoće li biti uzrokovane prirodnim putem ili će se pojaviti kao rezultat bioterorističkih nastojanja. Stoga iznenađuje razlika u pripremljenosti na rat i pripremljenosti na epidemiju. Kada je izbila epidemija ebole, glavno je pitanje bilo tko će volontirati. Liječnici bez granica, Partneri u zdravlju (Partners in Health) i brojni drugi su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da saniraju globalnu nepripremljenost za ovakve situacije.

Zaključio je kako je nužno izgraditi javnu zdravstvenu infranstrukturu, ne samo u SAD-u, već globalno, pri čemu je podrška vlada ključna.

- Filantropija u ovakvim slučajevima nije dostatna. Vlade moraju odigrati ključne uloge – zaključio je Gates.

24. travanj 2024 17:53