Svijet
StoryEditor

Erdoganova stranka izgubila većinu u turskom parlamentu

08. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na parlamentarnim izborima održanima ove nedjelje u Turskoj, stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izgubila je apsolutnu većinu koju je držala proteklih trinaest godina.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP), koja je na vlasti od 2002. godine, osvojila je 41 posto glasova, odnosno 259 od 550 zastupničkih mjesta u turskom parlamentu. Rezultat izbora omeo je Erdoganov plan da promjenom Ustava uvede predsjednički sustav i tako omogući autokraciju. On se prošle godine kandidirao za predsjednika budući da zakonski više nije imao pravo obnašati funkciju premijera. Međutim, za promjenu Ustava mu treba dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno 330 zastupničkih glasova, što nakon nedjeljnih izbora više neće biti izvedivo. AKP će sada morati tražiti koalicijske partnere.

- AKP je pobjednik ovih izbora. Odluka naroda je konačna i mi ćemo ju poštovati. – izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

Glavna opozicijska stranka, Republikanska narodna stranka ili CHP, je osvojila oko 25 posto glasova.

Najveći obrat na izborima predstavlja činjenica da je prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prešla prag od deset posto za ulazak u parlament pa će s osvojenih gotovo 13 posto glasova dobiti 80 zastupničkih mjesta.

HDP je stranka sastavljena od manjih ljevičarskih i kurdskih stranaka i ovo je prvi put da je neka takva stranka uspjela prijeći prag za ulazak u parlament. Stranka, između ostalog, zagovara i ženska prava, prava etničkih manjina i LGBT prava te ima dvojno, rodno uravnoteženo predsjedništvo.

19. travanj 2024 03:27