Svijet
StoryEditor

Ericsson izvijestio o snažnom padu

24. Travanj 2013.

Švedski Ericsson potkopao je nade u skori oporavak tržišta za mobilnu telekomunikacijsku opremu i usluge, izvijestivši u srijedu o snažnom padu dobiti u prvom tromjesečju temeljem skromnih prihoda i smanjene marže.

Operativna dobit koja ne uključuje rezultate zajedničkih ulaganja sunovratila se u promatranom razdoblju na 2,1 milijardu švedskih kruna (317,26 milijuna dolara), s 10,5 milijardi koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi su porasli blagih dva posto, na 53,5 milijardi kruna, a bruto marža kliznula s 33,3 na 32 posto, pritisnuta neočekivano velikim troškovima restrukturiranja.

Najveći Ericssonov odjel, onaj za mreže, ponovo je povećao prihode, iako nešto manje nego u prethodnom tromjesečju kada su porasli prvi puta u više od godinu dana. Marža mu je ostala nepromijenjena.

I u odjelu za mrežne usluge i poslovna rješenja prihodi su bili slabiji no što se očekivalo. Ericsson je ipak potvrdio da postoji mogućnost da poveća maržu u drugoj polovici godine.

- Sudeći prema trenutnoj potražnji kupaca i trendovima u globalnom gospodarstvu, i dalje vjerujemo da će se u drugoj polovini godine težište poslovanja početi postupno pomicati prema projektima povećanja kapaciteta mreža - kazao je izvršni direktor Hans Vestberg u priopćenju.

Poslovi povećanja mrežnih kapaciteta nose veće marže od onih proširenja mreža.

25. travanj 2024 17:19