Svijet
StoryEditor

EU dao Belgiji rok za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom

24. Listopad 2016.
Piše:
liderhrt

EU je Belgiji dao rok do ponedjeljka navečer da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA). Taj ultimatum je odbacila Valonija, koja blokira sporazum.

Valonija je razočarana novim prijedlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebao smiriti belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma.

Predan nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće se pitanje - s kojim ciljem, navode bliski suradnici čelnika valonske vlade Paula Magnettea.

Taj dokumenat nas čudi jer nudi mnogo manje od dogovora postignutih u petak i subotu, ističe taj izvor.

Šef valonske vlade Paule Magnette odbija CETA-u i time sprječava EU da  prihvati sporazum. Smatra da takav ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov glasnogovornik, prenosi AFP.

EU je u nedjelju pozvao Begiju da do ponedjeljka navečer objavi hoće li potpisati sporazum jer se u slučaju nepotpisivanja neće održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), predviđen za četvrtak u Bruxellesu u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Belgija jedina od 28 zemalja Europske unije nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 milijuna Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije s 3,6 milijuna stanovnika.

24. travanj 2024 00:13