Aktualno EU Svijet

EU dijeli 18-godišnjacima dodatnih 12 tisuća besplatnih voznih karata

dodatnih
Lider/Hina

Europska komisija ponudila je dodatnih 12 tisuća besplatnih voznih karata 18-godišnjacima koji iduće ljeto žele putovati Europom. Drugi krug inicijative DiscoverEU otvoren je danas i traje do 11. prosinca. Natječaj je otvoren 18-godišnjim građanima EU-a rođenima između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000.

U prvom krugu priliku za putovanje Europom u razdoblju od srpnja do listopada 2018. dobilo je 15 000 mladih.

>>>EU vodič: Mladima besplatne karte za putovanje po Europi

Vozne karte u pravilu su namijenjene za putovanje željeznicom, ali kako bi se osigurao što širi pristup diljem Europe, sudionici će moći putovati i alternativnim prijevoznim sredstvima kao što su trajekti, autobusi ili, u iznimnim situacijama i prema potrebi, zrakoplovi.

Više informacija o tome kako se prijaviti za sudjelovanje pogledajte na web stranicama Europskog portala za mlade, gdje se potrebno registrirati i navesti plan puta.

Sudionici će se birati na temelju odgovora na pet pitanja na temu europske kulture i raznolikosti, inicijativa EU-a za mlade i predstojećih izbora za Europski parlament te na jedno dodatno pitanje otvorenog tipa na temu povezanu s drugim krugom inicijative DiscoverEU.

>>>U Hrvatskoj radi 85 tisuća studenata

– Divno je vidjeti mlade kako zahvaljujući ovoj novoj inicijativi istražuju europske kulture i tradicije, upoznaju se s europskom raznolikošću i stječu nove prijatelje koje inače ne bi upoznali, rekao je Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Komentari