Svijet
StoryEditor

EU i Kanada dogovorile uspostavu suda za rješavanje investicijskih sporova

04. Ožujak 2016.

Europska komisija i kanadska vlada su se složili da u Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum Kanade i EU-a (CETA) uključe novi pristup zaštiti ulaganja i rješavanju sporova s ulagačima, objavila je Europska komisija.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom i njezina kanadska kolegica Chrystia Freeland objavile su 29. veljače 2016. da su se EU i Kanada dogovorile oko uspostave suda za rješavanje investicijskih sporova. Taj je sustav ugrađen u dogovor s Kanadom, rekle su dužnosnice i dodale da je CETA sada spremna za konačno usvajanje.

Ovaj dogovor napuštanje sadašnjeg sustava Rješavanja sporova između država i ulagača (ISDS) i pokazuje predanost zajedničkom radu na uspostavi multilateralnog suda za ulaganja, priopćila je Komisija.

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade  zaključeni su 2014. godine s reformiranim sustavom rješavanja sporova između ulagača i država, pune transparentnosti procesa i jasnim i nedvojbenim standardima zaštite ulaganja.Nakon pravne revizije teksta sada postignut dogovor ide još i dalje. Svi glavni elementi novog pristupa EU-a ulaganjima, izloženog u glavnim crtama u EU-ovom prijedlogu sporazuma TTIP iz studenog 2015. i sadržani u nedavno zaključenom sporazuma EU-a i Vijetnama o slobodnoj trgovini, uključeni su u tekst CETA-e, navodi Komisija.

To predstavlja napuštanje starog pristupa Rješavanju sporova između država i ulagača (ISDS) i pokazuje zajedničku odlučnost EU-a i Kanade da zamijene sadašnji ISDS sustav novim mehanizmom i krenu prema uspostavi stalnog multilateralnog suda za ulaganja, navodi Komisija. Ovaj revidirani tekst CETA-e je i jasan znak namjere EU-a da taj novi prijedlog uključi u pregovore sa svim partnerima, stoji u priopćenju Komisije.

- Vrlo mi je drago da smo uspjeli postići ovaj dogovor  s našim kanadskim partnerima, rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

- S promjenama o kojima smo se dogovorili, CETA -u u potpunosti usklađujemo  s našim novim pristupom zaštiti ulaganja u trgovinskim sporazumima. Posebice pokazujemo našu odlučnost da zaštitimo prava vlada na reguliranje i osiguramo da će se sporovi oko ulaganja rješavati potpuno u skladu s vladavinom prava.

- Oduševljena sam ovim rezultatom, izjavila je povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstroem istaknuvši da CETA uvodi novi sustav rješavanja sporova.

- Ove će promjene, koje čine da sustav radi poput međunarodnog suda, osigurati da građani mogu vjerovati u pravednost i objektivnost presuda. S uvjerenjem možemo reći da smo ispunili očekivanja i država članica i Europskog parlamenta.

Uključivanje novog EU-ovog pristupa zaštiti ulaganja u CETA-u dogovoreno je u kontekstu pravne provjere teksta sporazuma. Europska komisija je u ponedjeljak objavila tekst sporazuma, uključujući i dogovoreni tekst o zaštiti ulaganja rješavanju sporova oko ulaganja. Tekst će, nakon što se prevede na sve službene jezike Europske unije, biti poslan Vijeću i Europskom parlamentu kako bi obje institucije raspravile o nejgovom sadržaju i odlučile o njegovom prihvaćanju.

Revidirani tekst sporazuma  uključuje novi članak koji osigurava potpuno očuvanje prava na reguliranje javnih politika, ističe se u priopćenju . Tekst također razjašnjava da CETA neće priječiti EU da provodi svoje zakone o državnim pomoćima.

CETA uspostavlja stalni petnaestoročlani sud koji će biti nadležan za razmatranje tužbi za kršenje standarda zaštite ulaganja utvrđenih u sporazumu. Revidirani tekst sporazuma potvrđuje da sud ne odlučuje u pitanjima zakona Europske unije ili države članice. Članove suda imenovat će EU i Kanada, pojašnjava se u priopćenju.

04. svibanj 2024 19:15