Svijet
StoryEditor

EU istragu o namještanju kamata proširuje i na švicarski franak

22. Veljača 2013.

Europska komisija proširila je istragu o mogućem namještanju ključnih kamatnih stopa poput euribora i libora i na kamatne proizvode za švicarski franak.

Povjerenik EU-a za tržišnu utakmicu Joaquin Almunia kazao je da je istraga fokusirana na niz slučajeva mogućih manipulacija.

-Sumnjamo u nedopušteno dogovaranje pojedinih aktera na tržištu financijskih izvedenica – banaka ali i brokera- kazao je Almunia.

-Zahvaljujući tim mogućim dogovorima, kojima se narušava ravnopravno tržišno natjecanje kroz manipulacije kamatnim stopama, akteri su mogli na nepošten način ostvariti dodatnu zaradu na svojim tržišnim transakcijama- dodao je.

Američke vlasti nedavno su britanskoj banci Royal Bank of Scotland (RBS) odredile novčanu kaznu zbog sudjelovanja u dogovaranju londonske međubankovne ponudbene kamatne stope libor.

Dok su Sjedinjene Države pokretale postupak za svaku banku pojedinačno, europski regulatori nastojat će jednim postupkom obuhvatiti sve osumnjičene za sudjelovanje u kartelu, naglasio je Almunia.

Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka iz cijelog svijeta zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope za međusobne pozajmice koje utječu na kredite i financijske instrumente vrijedne tisuće milijardi dolara.

Euribor je kamata za međubankovne pozajmice u eurozoni a libor ponudbena kamata za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu. Obje odražavaju trošak zaduživanja banaka kod drugih financijskih institucija a temelje se na procjenama koje dostavljaju same banke.

20. travanj 2024 09:45