Svijet
StoryEditor

EU pod pritiskom zbog neuspješnog spašavanja migranata u Mediteranu

17. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon pomorske tragedije zbog koje se oko 400 migranta utopilo se u pokušaju da iz Libije stignu do Italije, Europska unija je pod velikim pritiskom ljudskopravaških organizacija i onih koje se bave izbjeglicama.

Kritičari tvrde da je katastrofi značajno pridonijela činjenica da je Europa prestala s financijskim potpomaganjem misije potrage i spašavanja na području Mediterana, imena Mare Nostrum. Ta je misija zamijenjena operacijom Triton, koja je značajno manjeg opsega. Naglašavaju da je 900 smrtnih slučajeva, koliko ih je zabilježeno ove godine, znatno veća brojka od smrtnih slučajeva zabilježenih u istom periodu prošle godine.

- Vrijeme je za povratak misije Mare Nostrum. Europa je ostala bez isprika. Potrebna je hitna intervencija kako bi se izbjegle još veće tragedije. – izjavio je bivši UN-ov čelnik za humanitarna pitanja, Jan Egeland.

Michael Diedring, glavni tajnik Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE), je dodao kako njihovi apeli nisu pali na plodno tlo te kako, osim nevjerojatnog truda talijanske mornarice, Europa pada na ovom ispitu.

Operacija Triton ima budžet manji od trećine novca koji se izdvajao za Mare Nostrum – 2,1 milijun eura mjesečno. U suštini, riječ je o posve različitim operacijama – Mare Nostrum je vodila talijanska mornarica i odvijala se jako blizu Libije, a Triton vodi Frontex (službeni naziv je Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije), agencija Europske unije za sigurnost vanjske granice. Ona je fokusirana na granice EU i zato se provodi bliže obali Italije.

- Iako je naša primarna funkcija kontrola granice, spašavanje života je apsolutni imperativ. Od početka 2015. godine u Italiju je pristiglo 18 tisuća migranata, od kojih je spašeno 16 tisuća. Od tih 16 tisuća trećina je, dakle oko pet tisuća, spašena u sklopu operacije Triton. Velika većina spašavanja u okviru operacije Triton odvija se na obalnom području vrlo blizu Libije. – tvrdi glasnogovornica Frontexa, Izabella Cooper.

Usporedbe radi, misija Mare Nostrum je u godinu dana, koliko je postojala, spasila sto tisuća migranata.

Europska komisija je donijela dokument o političkim smjernicama vezanima za europsku migracijsku agendu, koja bi državama članicama trebala biti predstavljena u narednim mjesecima. Namijenjena je, kako stoji u objašnjenju, poboljšanom upravljanju migracijama kroz bolju suradnju s trećim zemljama, većoj solidarnosti među državama članicama i borbi protiv trgovanja ljudima.

- Nije teško uočiti kako je prijedlog Europske komisije usmjeren na ograničavanje broja migranata i tražitelja azila na obalama EU. – upozorava Judith Sunderland iz Human Rights Watcha.

02. svibanj 2024 01:43