Svijet
StoryEditor

EU podijeljen oko ruskih sankcija

17. Prosinac 2014.
Piše:
liderhrt

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila je jučer u Kijevu, nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom da će EU biti jedinstven u vezi s ukrajinskom krizom, usprkos pritisku nekih članica sklonih ublažavanju sankcija protiv Moskve.

Dok očekuju da europski ministri vanjskih poslova u siječnju razgovaraju o odnosima s Rusijom, Europljani su podijeljeni u vezi sa stajalištem koje treba zauzeti. Neke se zemlje istočne Europe zauzimaju za zaoštravanje sankcija Rusiji koja pomaže proruskim pobunjenicima u Ukrajini pošto je u ožujku pripojila poluotok Krim. Druge članice EU-a, poput Italije, Cipra i Bugarske, sklone su, pišu mediji, ublažavanju, pa i potpunom ukidanju sankcija.

‘I dalje ćemo posredovati u Ukrajini zalažući se da se sukob završi u posvemašnjem poštovanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti‘ zemlje, dodala je Mogherini. Usto je pozvala Ukrajince da idu dalje, budući da izostanak reforma počinje ljutiti Zapad. ‘Rat‘ na istoku Ukrajine u kojemu je već poginulo više od 4700 ljudi, ‘neće zaustaviti reforme‘, kazao je predsjednik Porošenko. Obećao je da će parlament već idućeg tjedna glasovati o tom pitanju.

Nekim istočnoeuropskim zemljama nije se svidjelo što bivša talijanska ministrica vanjskih poslova želi ‘obnoviti dijalog‘ s Moskvom. Mogherini su kritizirali i zbog toga što suprug njezine glasnogovornice radi u komunikacijskoj tvrtki koja brani interese Gazproma.

07. svibanj 2024 12:00