03. prosinac 2015.

EU pokreće istragu protiv McDonald‘sa zbog izbjegavanja poreza?

lider.media
lider.media

Europske regulatorne vlasti vjerojatno će službeno pokrenuti istragu o McDonald‘sovom dogovoru s Luksemburgom zbog sumnji da je zahvaljujući tomu plaćao manje poreze nego što je trebao, čime bi se nastavila borba Europske unije protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

Margrethe Vestager, povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, mogla bi već u četvrtak objaviti da se pokreće istraga, kazali su Reutersu izvori upoznati sa situacijom.

Radnički sindikati optužili su nedavno McDonald‘s da je izbjegao plaćanje oko jedne milijarde eura poreza u razdoblju od 2009. do 2013. godine usmjerujući prihode u svoju luksemburšku podružnicu te su pozvali europske vlasti da pokrenu istragu protiv tog lanca restorana brze hrane.

McDonald‘s je priopćio kako nema saznanja o bilo kakvoj istrazi u EU i da je poštivao sve porezne zakone i pravila u Europi.

"Od 2010. do 2014. godine McDonald‘sove kompanije platile su više od 2,1 milijardu dolara samo korporativnih poreza u EU, uz prosječnu poreznu stopu od gotovo 27 posto", priopćila je ta tvrtka.

Europske vlasti za tržišno natjecanje već neko vrijeme razmatraju dokaze u vezi McDonald‘sa, doznaje Reuters. Podsjeća kako te vlasti moraju štititi pravila tržišnog natjecanja, a njega nema ako neke tvrtke profitiraju od posebnih dogovora o plaćanju poreza, a ostale ne.

Izbjegavanje plaćanja poreza postala je vruća politička tema u EU jer su dogovori, koji su omogućili pojedinim multinacionalnim kompanijama plaćanje poreza od 1 posto pa i manje, izazvali bijes javnosti.

U listopadu je Vestager naložila nizozemskoj vladi da zatraži naknadno plaćanje poreza od 30 milijuna eura od američkog lanca kavana Starbucksa, a isto je naložila i Luksemburgu zbog dogovora s automobilskom kompanijom Fiat Chrysler.

U tijeku su i istrage o takvim dogovorima, odnosno nedopuštenoj državnoj pomoći, između Irske i američkog tehnološkog diva Applea, kao i aranžmanu Luksemburga i Amazon.coma.