Svijet
StoryEditor

EU ponovo tuži SAD WTO-u

26. Rujan 2012.

Europska unija priopćila je da Sjedinjene Države nisu obustavile protupropisno subvencioniranje zrakoplovnog diva Boeinga, kao što je od njih zatražila Svjetska trgovinska organizacija (WTO), pa su u Bruxellesu najavili novu tužbu.

- Analiza Europske unije o nastojanjima SAD-a da ispoštuje presudu WTO-a o protupropisnim subvencijama u takozvanom ‘slučaju Boeing‘ pokazuje da SAD nije ispoštivao svoje obveze, navodi se u priopćenju EU-a. WTO je u ožujku presudio da su milijarde dolara subvencija koje je Boing dobio protupropisne, zatraživši od SAD-a da ih ukine najkasnije do početka ovog tjedna.

U nedjelju su američke vlasti priopćile da su u proteklih šest mjeseci surađivale s vladinim tijelima, poput svemirske agencije NASA-e, ministarstva obrane, savezne države Washington i gradskih vlasti Wichite u saveznoj državi Kansas gdje se nalazi sjedište Boeinga, kako bi se pobrinule da se presuda WTO-a ispoštuje.

U ponedjeljak je ured povjerenika EU-a za trgovinu Karela De Guchta potvrdio da je primio odgovarajuću obavijest SAD-a, istaknuvši da će Europska komisija odmah ispitati poštuje li Washington svoje obveze.

U priopćenju objavljenom u utorak Bruxelles ukazuje na ‘nedovoljne informacije u obavijesti SAD-a‘, ističući da europska analiza navodi na zaključak da ‘SAD nije ukinuo protupropisne subvencije Boeingu niti je neutralizirao njihov nepovoljni utjecaj‘.

26. travanj 2024 08:02