Svijet
StoryEditor

EU probleme u trgovinskim odnosima Hrvatske i BiH smatra tehničkim

18. Studeni 2013.

Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se pitanje trgovinskih odnosa BiH i Hrvatske kao članice Europske unije riješiti ubrzo i na zadovoljavajući način kako je to bio slučaj tijekom ranijih proširenja EU, ocijenivši da je riječ o pitanjima tehničke naravi.

"Naša očekivanja u odnosu na BiH nisu se promijenila", kazao je Sorensen novinarima u Sarajevu na otvaranju niza susreta posvećenih bosanskohercegovačkom preuzimanju predsjedavanja CEFTA-om.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Sorensen je pojasnio kako je pitanje izvoza roba iz Hrvatske na tržište BiH tehničke naravi te kako je uvjeren da će se uskoro i riješiti.

"Očekujemo da ćemo se oko toga usuglasiti i to uskoro", kazao je Sorensen.

Nakon pridruživanja EU 1. srpnja Hrvatska je napustila članstvo u CEFTA-i koje joj je ranije jamčilo bescarinski izvoz na bosanskohercegovačko tržište.

Trenutačno se između BiH i EU još vode pregovori radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Uniji.

Vlasti BiH pritom pokušavaju izboriti opću reviziju izvoznih olakšica, dok je Europska komisija usmjerena na tehničku prilagodbu sporazuma s BiH odnosno primjenjivanje njegovih sadašnjih odredbi na Hrvatsku kao članicu Unije.

U BiH su posebice nezadovoljni činjenicom da im se za izvoz u EU odobravaju kvote za ribu, šećer i vino, a ne i za druge proizvode, no iz Europske komisije upozoravaju kako je to rezultat činjenice da izvoznici iz BiH ne mogu zadovoljiti standarde kvalitete nužne za izvoz ostalih proizvoda.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević kazala je za Hinu kako Hrvatska ostaje iznimno važan partner BiH jer je njeno prirodno tržište te stoga i sama želi vidjeti što brže rješavanje postojećih nesporazuma. "Imam dojam da je često riječ o nerazumijevanju", kazala je doministrica Salkičević-Dizdarević.

Kao primjer je navela pojam "tradicionalne trgovine" na kojega se poziva Europska komisija, a da pritom nije jasno što se pod tim točno misli, odnosno o kojoj je vrsti proizvoda riječ. Drži kako nema razloga restriktivno se odnositi prema izvoznim kvotama za BiH samo stoga što ona u ovom trenutku nije u stanju dosegnuti određene standarde kvalitete.

Doministrica Salkičević-Dizdarević suglasna je s ocjenom kako je ipak riječ o tehničkim pitanjima koja je moguće riješiti.

26. travanj 2024 07:18