Svijet
StoryEditor

EU tvrtke više neće moći izbjegavati plaćanje poreza

25. Studeni 2013.

Europska komisija danas je zadala još jedan udarac ‘agresivnom poreznom planiranju‘, odnosno izbjegavanju poreza putem ‘rupa u zakonu‘. Prijedlog izmjena postojeće Direktive o odnosu roditelja i podružnice onemogućit će izbjegavanje plaćanja poreza kompanijama koje su dosad iskorištavale razlike u oporezivanju uplata diljem EU, ali unutar korporativnih grupacija kako bi na kraju u potpunosti izbjegle plaćanje poreza.

Spomenuta direktiva izvorno je zamišljena kao alat protiv dvostrukog oporezivanja istog prihoda u različitim državama članicama, no kompanije s kreativnim računovodstvom koristile su razlike između poreznih sustava država članica i neke stavke direktive kako bi izbjegle plaćanje bilo kakvog poreza. 

Tako će sada države članice imati usklađenu stavku protiv poreznih zloporaba, što će im omogućiti zanemarivanje umjetnih aranžmana i osigurati naplatu stvarnih transakcija. Druga mjera je jačanje pravila o hibridnim zajmovima (financijski instrumenti koji imaju karakteristike i duga i kapitala) koji se više neće moći koristiti poreznim olakšicama. 

Naime, trenutni oblik Direktive nalaže državama članicama porezno izuzimanje dividendi kompanija roditelja primljenih iz njenih podružnica u drugim državama članicama, ali su neke države u kojima se nalaze podružnice takve uplate vodile kao porezni odbitak, odnosno kao isplatu duga. Primjerice, u državi podružnice porezne vlasti bi ih tretirale kao porezni odbitak (kamatu), dok bi u državi kompanije roditelja taj isti novac bio okarakteriziran kao dividenda koja se izuzima od poreza. Predložene promjene to će spriječiti obvezom naplate poreza u državi u kojoj se nalazi kompanija roditelj kada su takvi hibridni zajmovi porezni odbitak u članici u kojoj se nalazi podružnica. Kompanije koje će osjetiti ovaj žalac su prije svega one koje djeluju u više država članica i koriste se umjetnim poreznim aranžmanima u svrhu izbjegavanja plaćanja poreza. Predviđeni rok za unošenje ovih promjena u svim državama članicama je kraj sljedeće godine.

20. travanj 2024 15:56