Svijet
StoryEditor

Euro blizu najnižih razina u dvije godine prema dolaru

09. Srpanj 2012.

Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru u promjenjivoj trgovini na međunarodnim tržištima deviza zbog zabrinutosti da će današnji sastanak ministara financija samo istaknuti ograničenja nedavno dogovorenih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Euro je ojačao za 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2305 dolara, nakon što je odskočio s ranije zabilježene nove najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara. Nakratko je pak poskočio na najvišu dnevnu razinu od 1,2316 dolara, nakon što je Europska komisija objavila da izravna dokapitalizacija banaka neće zahtijevati državna jamstva.

Prema jenu se nakratko spustio na najnižu razinu u mjesec dana od 97,48 jena, da bi se potom stabilizirao na 97,85 jena. Dolar je blago oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 79,55 jena. U fokusu tržišta je današnji sastanak ministara financija s fokusom na korake koje treba poduzeti nakon što su europski čelnici dogovorili nove mjere za pomoć prezaduženim zemljama i posrnulim bankama. Prošli tjedan pojavila se, međutim, neizvjesnost glede učinkovitosti toga plana, što ostavlja prostora za razočaranja i daljnje slabljenje eura.

Dodatne pritiske na euro mogao bi pružiti i daljnji rast troškova zaduživanja prezaduženih članica eurozone Španjolske i Italije. Euro bi ipak, nakon što je oslabio više od tri posto prema dolaru u prošlom tjednu, mogao nakratko ojačati slijedom nastojanja ulagača da ostvare dobit na takvim kretanjima, smatraju analitičari.

"Tečaj eura u kratkom je periodu prevalio priličan put pa sada postoji rizik njegove blage korekcije. No, ako se ne popne iznad 1,2410 dolara, i dalje će se isplatiti prodavati ga nakon svakog uzleta. Od današnjeg se sastanka Eurogrupe ne očekuju značajnije pozitivne vijesti, kao ni od govora čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija tijekom poslijepodneva", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC.

Iako jačaju pritisci na europske čelnike da povuku konkretne poteze, i dalje se strahuje da će proći mjeseci prije nego što se finaliziraju odluke o pitanjima poput jedinstvenog mehanizma nadzora banaka, modusa korištenja novca iz kriznih fondova za dokapitalizaciju banaka i ustupaka Grčkoj.

06. svibanj 2024 05:33