Svijet
StoryEditor

Euro ispod 1,35 dolara

24. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok ulagači nagađaju hoće li američka središnja banka do kraja godine smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,9 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, jer je splasnulo dobro raspoloženje, potaknuto prošlotjednom odlukom Feda da poticajni monetarni programi ostaju nepromijenjeni.

Sada se ponovno nagađa kada bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast cijena dionica. Špekulira se da bi to mogla napraviti već u listopadu, a možda u prosincu.

 - Mislim da je na tržištu prije vladalo samozadovoljstvo jer je Fed mogao potaknuti uspon cijena štogod da je učinio. No, ovo je sada odraz toga, pa se tržište spušta i mislim da će se tako nastaviti - kaže Damien Boey, strateg u banci Credit Suisse.

Ulagače dodatno zabrinjava i približavanje roka za donošenje američkog saveznog proračuna. Republikanci i demokrati žučno raspravljaju u Kongresu, a do 1. listopada trebali bi postići dogovor, ako žele izbjeći poremećaje u radu državnih službi.

A na valutnim se tržištima dolar oporavlja, nakon što je prošloga tjedna prema euru pao za 1,7 posto zbog Fedove neočekivane odluke da monetarna politika ostaje vrlo labava.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3490 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3530 dolara.

Euro je oslabio još jučer poslijepodne, nakon što je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazao da se gospodarstvo eurozone oporavlja, ali sporo, te da će ECB držati ključne kamate na niskim razinama još dulje razdoblje.

To, doduše, ponavlja već mjesecima, pa za ulagače nije ništa novo, kažu analitičari.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 134,10 na 133,30 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj pao na 98,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,15 jena.

Nakon što je jučer pala za 1,1 dolar, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 103,55 dolara po barelu.

23. travanj 2024 20:24