Svijet
StoryEditor

Euro ispod 1,36 dolara

11. Srpanj 2014.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, no tržišta nisu pod takvim pritiskom pod kakvim su jučer bile europske burze i Wall Street zbog financijskih problema jedne od vodećih portugalskih banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji pale 0,1, odnosno 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Australiji i Singapuru porasli su, pak, između 0,3 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Na azijskim se tržištima jutros trguje oprezno jer su jučer pale cijene dionica na europskim burzama i Wall Streetu, nakon suspenzije trgovanja dionicama portugalske financijske grupe Espirito Santo, glavnog dioničara u banci Espirito Santo, zbog "značajnih poteškoća" u matičnoj kompaniji ESI.

Zbog straha ulagača od moguće nove financijske krize u Portugalu, jučer je pod najvećim pritiskom na europskim tržištima bio financijski sektor.

No, nakon jučerašnje bure na europskim burzama, analitičari ističu da financijski problemi te portugalske banke ne bi trebali utjecati na kreditni rejting zemlje.

Ima, međutim, naznaka da fondovi počinju povlačiti sredstva iz perifernih članica eurozone i usmjeravati ih na druga tržišta u razvoju. Zahvaljujući tome, jučer je MSCI indeks dionica na tržištima u razvoju porastao, primaknuvši se najvišoj razini u 17 mjeseci. To jutros podržava i azijska tržišta.

Međutim, nema razloga za rast cijena dionica, s obzirom da niz posljednjih podataka, pa i jučerašnji iz Francuske i Italije, ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva eurozone.

Rast američkog gospodarstva nešto je brži, no ulagače zabrinjava velik broj upozorenja američkih kompanija da će im rezultati u drugom tromjesečju biti slabiji nego što se procjenjivalo.

Zbog nesigurnosti na tržištima kapitala, u fokus ulagača na valutnim tržištima ušao je japanski jen, koji slovi za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena.

Jutros je tečaj dolara skliznuo na 101,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,60 jena.

I euro je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je cijena pala s jučerašnjih 138,55 na 137,60 jena.

Euro je oslabio i prema dolaru. Jutros je njegov tečaj zaronio ispod razine od 1,36 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3645 dolara.

19. travanj 2024 20:14