Svijet
StoryEditor

Euro jača prema dolaru i jenu

13. Studeni 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer su različite izjave dužnosnika američke središnje banke izazvale strahovanja da će Fed već u prosincu smanjiti poticajne monetarne mjere, koje su dugo podržavale rast tržišta kapitala.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule između 0,5 i 1,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,3 posto, zaronivši na najnižu razinu u šest tjedana.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne mjere već u prosincu, a ne u ožujku iduće godine, kako su se ulagači nadali.

Od dužnosnika američke središnje banke dolaze različiti signali. Jedni poručuju da bi trebalo nastaviti labavu monetarnu politiku sve dok gospodarstvo čvršće ne stane na vlastite noge, a drugi kažu da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara ne mogu trajati vječno.

- Posljednji paket makroekonomskih podataka pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava, pa bi Fed uskoro mogao smanjiti poticaje, što je uznemirilo ulagače - kaže Radhika Rao, ekonomist u DBS-u.

Među najvećim je gubitnicama jutros burza u Šangaju jer je ulagače razočaralo priopćenje sa sjednice Komunističke partije. Nakon četiri dana zasjedanja iza zatvorenih vrata, partija je donijela dugoročni program gospodarskog razvoja.

Cilj Kine je ostvarenje ‘odlučujućih rezultata‘ do 2020. godine, a u središtu sveobuhvatnih reformi bit će tržišne promjene kako bi drugo gospodarstvo svijeta bilo predvodnica budućeg rasta, priopćila je partije.

 - Premda je odredila jasan rok za postizanje rezultata, u priopćenju partije nema detalja o reformama, niti kvantitativnih ciljeva, što je razočaravajuće - pišu analitičari HSBC banke u bilješci klijentima. A na valutnim tržištima vlada oprez dok se čekaju nove naznake kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Jutros se tečaj dolar kreće oko 99,50 jena, kao i jučer u ovo doba. U odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,3380 na 1,3440 dolara. Euro je ponešto ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 133,30 na 133,75 jena.

26. travanj 2024 15:25